A következőkben Dr. Mészáros Zsuzsanna - a Pécsi Tudományegyetem oktató orvosa - ismerteti a Green+ termékcsalád 3 tagját: Green+ Helena, Green+ Talent, Green+ Top. 

Előző cikkeimben sokszor írtam a helyes táplálkozásról, életmódról. A rendelőben, ahol dolgozom nap, mint nap szembesülök a régi, rosszul rögzült táplálkozás negatív eredményeivel, a betegségekkel. Még a fiatal szülők és az új nemzedék is csak a betegség kapcsán szembesül a változtatás „kényszerével", ami minimális fegyelmet, türelmet és következetességet kíván saját magunkkal, gyermekünkkel, szüleinkkel és a táplálkozással kapcsolatban.

Az elmúlt 5 évben megismerkedhettek a kedves olvasók a helyes táplálkozással, a vitaminok jelentőségével. Nagyszerű cikkeket olvashattak Dr. FÜLEKI MÁRIA FŐORVOSNŐTŐL IS A HELYES ÉLETMÓDRÓL, A BETEGSÉGEK LEGYŐZÉSÉSRŐL. SOK MAGYAR EMBERNEK JÓ LENNE KOMOLYAN VENNI A JAVASLATAIT.

A Previt+ Kombucha Papayával terméket különösen ajánlom máj- és epebetegeknek, de egészségesek is fogyaszthatják a nehezebb magyar ételek mellett, ha már nincs kedvük mindig odafigyelni étkezésükre.

Legelőször a Green család termékeivel ismerkedtem meg. Ma már mindegyiket fogyasztja életkornak, nemnek és célnak megfelelően családunk sok tagja.

GREEN+ HELENA

Az egyik kedvencem nemcsak nekem, hanem a családunknak, női ismerőseimnek is. Miért? Mert a ZÖLDZAB mikrokristályos cellulóz tartalma miatt sokkal jobban tudnak a vitaminok hasznosulni, a felesleges salakanyagokat, emésztetlen fehérjéket, szénhidrátokat „megköti" anélkül, hogy a vitaminok is csapdába esnének.

Diétás cukorbetegeknek különösen II. típusú diabetesben (cukorbetegség) szenvedőknek ajánlom, amely diétával és gyógyszerekkel, helyes életmóddal kordában tartható. A HELENÁT RENDSZERESEN FOGYASZTÓ TÚLSÚLYOS, DIÉTÁS CUKORBETEGNÉL a gyógyszerek mellett a vércukor 2-3 mmol/l-lal is csökkenhet, testsúlya is javulhat a táplálkozás és mozgás megváltoztatása mellett.

A HELEN zöldzab tartalma miatt javítja a sejtek cukorfelhasználását, mert a sejtmembránok (sejtfalak) szerkezetét regenerálja az omega zsírsav (linolsav) tartalma, ami a növény 7-8%-át teszi ki. (Természetesen a diétát is BE KELL TARTANI!) Étkezés előtt ½ órával, napi 3x1 tabletta javasolt a betegeknek.

Összetétele TABLETTÁNKÉNT: ZÖLDZAB 150 mg, CÉKLA 70 mg, LUCERNA 125 mg, LENMAG 125 mg, CSÍPŐS PAPRIKA 25 mg, MAGNÉZIUM STEARÁT 3 mg, ISO-MALTÓZ 228 mg, TALKUM 6 mg, Karboxi-metilcellulóz-natrium 18 mg.

Összes szénhidrát (CH) tartalma 1 tablettának 0,28 gr, ezért INZULINOS ÉS DIÉTÁS CUKORBETEGEK IS EGYARÁNT FOGYASZTHATJÁK.

Hosszú távon javítja a sejtek, különösen a vörösvértestek cukor (glucose) felhasználását. (Természetesen a diétát is be kell tartaniuk!)

A Green+ Helena összetevői:

1. ZÖLDZAB (Avena sativa)

Már az ókorban is termesztették energia és vitamin tartalma miatt. A legelső gabona volt a vadbúza mellett, melyet legelőször termesztettek. Embernek, állatnak egyaránt kiváló táplálék. Gyomorrontás után a zabkása kúra kiváló a régi megfigyelés szerint.

A zöld növény értékes gyógyszer is. Avenin a hatóanyaga, mely magas B-vitamin tartalmú, így az anyagcserét, a KÖZPONTI IDEGRENDSZER működését segíti. Régebben otthon is készítettek a zöldzabból „ivólét". 4-5 zöld növény szárát összeaprították, melyre meleg vizet öntöttek, 2-3 percig állni hagyták, majd leszűrés után mézzel, mazsolával, szőlőlével keverve itták. Hatékonysága a virágzás idején a legjobb.

A ZAB fogyasztásának gyógyhatására az 1980-as években figyeltek fel és ekkor kezdődtek a kutatások is. B-vitamin tartalma a bőrhámsejtek ANYAGCSERÉJÉT, regenerálódását is segíti. A sejtfalak működésének helyreállításával és oldható rosttartalmával a vér kóros koleszterinszintje is javul. Minden nap rendszeresen kellene fogyasztanunk, zabból, árpából, búzacsírából készített ételeket. A nyugati országok fogyasztása nagyobb hazánkénál. A háború előtt itthon is nagyobb területeken termesztették, csak az '50-es években csökkent a fogyasztása.

A BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSE, AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSE AZ ÉLET EGYIK LÉNYEGES RÉSZE KELLENE, HOGY LEGYEN!

2. CÉKLA (Beta vulgaris crassa)

Évezredek óta ismert növény. Már 4000 évvel ezelőtti újkőkorszaki leletek között is megtalálták. A táplálkozás fontos része volt. Csak a mai úgynevezett modern időkben teszik félre, és legfeljebb savanyúságnak fogyasztják.

Az 1960-as években Németországban egy magyar kutató számos daganatos betegének ajánlotta rendszeres fogyasztásul a nyers, reszelt céklát és a sajtolt levét. Napi 10 dkg fogyasztását javasolta, amellyel nagyon jó eredményeket ért el. A cékla hatóanyaga, a festékanyaga az antocián úgynevezett flavonoid vegyület ma már ismert rákellenes vegyület: gyökfogó, sejtlégzést segítő, így az immunrendszer sejtjeinek rákellenes működését erősíti. Ezt a hatást csak fokozza, hogy a hagymán kívül a céklának van a legnagyobb SZILÍCIUM tartalma. Ez a nyomelem szintén a sejtlégzésben, rákellenes működésben vesz részt.

A fenti kiváló hatásán kívül rendkívül jó vaspótló természetes táplálék. Régi megfigyelés szerint rendszeres fogyasztásával javul a vashiányos vérszegénység, mert összetett nyomelem tartalma (Réz, Cink, Magnézium, Kalcium, Vas, Kobalt) miatt jobb a bio hasznosulása, felszívódása. Rosttartalma az emésztést is fokozza. Naponta kellene fogyasztanunk!

3. LENMAG (LINI SEMEN)

A Linum usitatissimum szolgáltatja a gyógyászatban is fontos magot. Hatóanyagai: magja 3-6 % nyálkát (galakturon és mennuronsav), táprétege 40 % zsíros olajat tartalmaz, melynek fő alkotója a régebben F-vitaminként ismert (Linol, linolen és arachidonsav), manapság omega-3 zsírsavaknak nevezett vegyület.

Alkalmazása külsőleg és belsőleg egyaránt ismert. Külsőleg: reumaellenes borogatás és meleg párakötés. BELSŐLEG: ételekbe, kenyérbe sütve jó bélmozgást segítő, de őrölve omega zsírsav tartalma jobban szívódik fel és hasznosul.

Az egyik legfontosabb omega zsírsav. Az idegrendszerben és szemideghártyában (retinán) található a szervezetben a legnagyobb mennyiségben. Minden életkorban létfontosságú, hogy omega zsírsavakhoz jussunk a táplálékainkban , de ez hazánkban az általános táplálkozásban alig ismert még egészségügyi képzettségű dolgozóknál sem.

Ezek a zsírsavak nyers tengeri halakban, pisztrángban, kis mennyiségben spenótban, kicsit nagyobb mennyiségben a Ligetszépe olajában, a dió olajában 5%-ban, és nagy mennyiségben lenmagolajban található.

Az omega zsírsavak minden sejt sejtfalának felépítésében részt vesznek.

HIÁNYA ESETÉN vagy rossz felszívódáskor minden sejt működése csökken, hiszen a sejtfalak (membránok) működése sérül. Fokozódnak a fertőzések (immunsejtek), allergiás sejtekből a károsító anyagok hamarabb ürülnek ki, így allergiás tünetek is jellemzik a hiányát. Bőrtünetek: ekcéma és légúti hurutok is gyakran fordulnak elő.

Kiváló érelmeszesedés-gátló ha rendszeresen fogyasztják. Izületek működésénél is fontos szerepe van az ép izületi hártyák képzésében játszik fontos szerepet. A véralvadási rendszer fontos vérlemezkéinek = TROMBOCYTÁK ép külső sejthártya falának fontos építő köve.

EZEN TÉNYEZŐK MIATT LÉTFONTOS LENNE A NAPI RENDSZERES FOGYASZTÁSA A MEGELŐZÉS SZEMPONTJÁBÓL IS!

4. LUCERNA (Medicago sativa)

Vadon termő és termesztett fajtája ismert. Fontos takarmány, de a népi gyógyászatban is régóta használják.

A Lucerna csíráztatott magja tartalmazza a legtöbb vitamint: A-, B1-, B2-, C-, D-, E-, K- és H-vitamint. Ásványi anyagokban is gazdag: Kalcium, Foszfor, Magnézium, Nátrium.

Nyomelemek: Vas, Mangán, Bór, Cink a szervezet mindennapi működéséhez nagyon fontos mikro mennyiségben szükséges anyagok. Fito-ösztrogéneket is tartalmaz, melyek a változó korban levő nőknél csökkentik a klimaxos panaszokat. Hasonló szerkezetüknél fogva a sejtek hormonkötő helyeihez tapadva fejtik ki jótékony hatásukat.

A szárított lucernában úgynevezett SZAPONINOK is találhatók, melyek a felesleges telített zsírokat kötik meg a bélcsatornában.

5. PAPRIKA (Capsicum annuum)

Törökbors, Spanyolbors, Kertibors, Pogánybors. Étkezésre és fűszerezésre egyaránt használható. A burgonyafélék családjába tartozó egyéves növény. Hazája Közép-Amerika. Hazánkba 1750 táján került. A meleg napfényes időt és öntözést kedveli. Szeged és Kalocsa környékén termesztik a legnagyobb területeken. A csípőstől a nem csípősig sok változata ismert.

HATÓANYAGA: a csípős anyaga a Capsaicin, mely a termés hólyagcsáiban található. Ezen kívül A-, B-, C-vitaminokat, rutint, illóolajakat, zsíros olajat (ez a magban van) is tartalmaz. Hatóanyaga a capsaicin enyhe hajszálértágító.

A vitaminokat már korábban ismertettem.(Szent-Györgyi Albert: C-vitamin felfedezéséért és a szénhidrát-zsíranyagcsere lépéseinek tisztázásáért kapott Nobel-díjat)

Egyéb összetevők:

MAGNÉZIUM STEARÁT, Talkum (Ca tartalmú) természetes úgynevezett kötőanyagok a tabletta készítéséhez.

ISO-MALTOSE a növényi alkotók keményítője.

Karboxi-metilcellulóz-natrium: a növényi rostok cellulóza

Az összetevők egymással SZINERGIZMUSBAN (együtthatás mely egymás hatását erősíti) segítik az emberi szervezet egészséges működését. A ZAB és LENMAG omega zsírsav tartalma a ZAB rostjainak köszönhetően kiválóan szívódik fel, így nemcsak betegségekben, de alaptáplálkozásban is fontos szerepet kellene, hogy betöltsön!

Egészséges felnőtt embernek 3x1 Green+ Helena tabletta javasolt vitamin és nyomelem hiányok esetében kiegészítőként, általánosságban legalább napi 2x1 tabletta javasolt.

GYERMEKEKNEK: 1 éves kortól porrá törve gyümölccsel javasolt 2x½ tabletta 2 éves korig. 2-4 év között 3x½ tabletta, 4 éves kor felett 2x1 tabletta javasolt 6 éves korig. Fölötte komoly vitaminhiányoknál 3x1 tabletta is fogyasztható. (Gyermekeknél figyelembe kell venni a Capsaicin tartalmat is. Nem mindenki reagál egyformán erre az anyagra. Ezért mindig kicsi adaggal kell kezdeni!) Alaptáplálékként a gyermekeknek naponta legalább két tabletta javasolt.

Hazánkban a táplálkozásban a rostbevitel nagyon alacsony. Ezen sürgősen kellene javítani.

KISMAMÁKNAK VITAMIN ÉS OMEGA ZSÍRSAV TARTALMA MIATT MÁR A TERHESSÉG ELŐHÓNAPJAITÓL KÜLÖNÖSEN AJÁNLOTT AKÁR 3X1 tabletta IS.

Mivel természetes hatóanyagai jól szívódnak fel, nincs túladagolási veszély, és nem tartalmaz a napi szükségletnél több vasat, nyomelemet. Már a terhesség előtte is javasolt a Green+ Helena fogyasztása, hisz a szervezet nagy feladat előtt áll és sokszor komoly hiányállapotokkal lépnek fel a nőknél, kismamáknál, és akkor már sokkal nehezebb pótolni a hiányt, mint előtte.

MINDEN MENSES IDEJÉN AJÁNLOTT a termék fogyasztása az ÖSSZES NŐI LAKOSSÁGNAK, de véradások után a FÉRFI LAKOSSÁG IS FOGYASZTHATJA.

MÁR TÖBBSZÖR EMLÍTETTEM, HOGY A BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSE A LÉNYEG, AMI SOKKAL OLCSÓBB, MINT A BETEGSÉGEKET KEZELNI.

GREEN TALENT

ÉVEKKEL EZELŐTT MEGÚJULT A TALENT IS. A régebben ismert vitamin tartalma mellett inaktív élesztőt dúsítottak Szelénnel, Molibdénnel, Krómmal (nyomelemek), valamint a természetes vitamin tartalmát növelték meg céklával, sárgarépával és a céklaörleménnyel, tablettánként 50 mg.

A SÁRGARÉPA

Botanikailag a zöldségfélékhez tartozik az APIACEAE családjába. Lágyszárú, két éves évelő növény. Régóta ismert és termesztett zöldségnövény: vitamin és nyomelem tartalma kiváló, az emberi szervezet jól tudja hasznosítani nyersen, de főzve, párolva is. Igaz a főzés kapcsán a hőre érzékeny vitaminok elbomlanak, de a legfontosabb összetevője, a KAROTIN hőstabil, azaz változatlanul megmarad. A növény gyökér részét hasznosítjuk.

ÖSSZETEVŐI: magas szénhidrát tartalma szőlőcukorból, gyümölcscukorból és répacukorból tevődik össze. Gyors energiapótló vegyületek ezek a szénhidrátok és egyenletesen emelik a vércukor szintet. Jóval lassabban és egyenletesebben, mint a cukorrépából előállított cukor.

A KAROTIN az  A-VITAMIN „elő-vitaminja". A szervezet ebből igény szerint állít elő A-VITAMINT, tehát nem lehet túladagolni, ha provitamint adunk. Gyermekkorban és felnőttkorban is fontos vitamin, mert nemcsak az ép retina működéséhez, de a szervezet, a csontok növekedéséhez alapvető vitamin. A szervezet fertőzések elleni küzdelméhez alapvető úgynevezett gyökfogó vitamin az A-vitamin. A nyálkahártyák (tüdő, gyomor-bélrendszer, húgyhólyag, hüvely) és a bőr mint legnagyobb védelmi szervünk működéséhez létfontosságú.

HIÁNYÁBAN a gyermekek fejlődése megáll, a fertőzések szaporodnak és súlyos hiányakor úgynevezett farkasvakság (szürkületben alig látnak) lép fel.

A színes zöldségek és zöld növények közül a sütőtökön kívül a SÁRGARÉPA tartalmazza a legtöbb KAROTIN. Nyersen turmixolva 10 dkg és ugyanannyi sütőtök a napi A-vitamin szükségletet fedezi. Gyümölcsökből a sárgabarack és a sárgadinnye tartalmaz még sok karotint.

A SÁRGARÉPA még B1- B2 - B3 - B5 - B6 KOMPLEXET, E-vitamint, BIOTINT, FÓLSAVAT és C-VITAMINT IS tartalmaz. ÁSVÁNYI ANYAGOK: magas Kalium, Kalcium, Magnézium tartalmú, Nátrium, Réz, Mangán tartalma is jelentős. 1 tabletta 125 mg SÁRGARÉPA ŐRLEMÉNYT tartalmaz.

Fertőzésre hajlamos egyéneknek, gyermekeknek, A-vitamin hiányban szenvedőknek különösen javasolt. Gyermekkori adagja az életkortól függ, mert a tabletta tartalmaz még, hozzáadott NYOMELEMEKET (Cink, Mangán, Szelén, Réz, Vas, Molibdén, Krómot) is. Az adag életkortól és vasigénytől függ.

1-3 év között 1-2 tabletta, 3-6 év között 2 tabletta, 6-12 év között 3 tabletta; 12 év fölött komoly vashiány esetén 2x2 tabletta javasolt. Vaspótlásra is kiválóan alkalmas. A CÉKLA őrlemény még fokozza a hatását, amit a répa rosttartalma kiegészít.

A NYOMELEMEK a szervezet számára ugyanolyan fontos anyagok, mint az ásványi anyagok, csak mikron mennyiségben van szükség rájuk. Az anyagcsere-folyamatok résztvevői, létfontos enzimek alkotói. A vitaminokkal, ásványi anyagokkal együtt komplexül hatnak.

1 TALENT tabletta 0,24 GR ÖSSZES SZÉNHIDRÁTOT (CH) tartalmaz. Diétás és INZULINOS betegek is használhatják, mivel nem emeli a vércukor szintet.

GREEN TOP

A felnőtt betegek és ismerőseim kedvelt vitamin és rost tablettája. Összetétele hasonlít a Talenthez. Nyomelem, vitamin, ásványi anyag tartalmában, de a rost-tartalom a ZÖLDZABBÓL SZÁRMAZIK. A ZÖLDZAB jelentőségét az előzőekben ismertettem.

TABLETTÁNKÉNTI VITAMIN TARTALOM: B1 - B2 - B3 - B5 - B6 KOMPLEX, FOLSAV, BIOTIN, NYOMELEMEK: Cink 1,71 mg, Mangán 0,31 mg, Szelén 4,5 mg, Vas 1,85 mg, Molibdén 3,50 mg, Króm 8,8 mg, Réz 0,67 mg, Magnézium 8,8 mg, INAKTIVÁLT SÜTŐÉLESZTŐ: A bélben nem „aktiválódik" (erjed) cukrok jelenlétében, TALKUM 5 MG, ISO-MALTOZ (összetett szénhidrát keményítő) 193 mg.

1 Tabletta ÖSSZESEN 0,24 gr összes szénhidrátot tartalmaz, így DIÉTÁS ÉS INZULINOS CUKORBETEGEK EGYARÁNT FOGYASZTHATJÁK.

KARBOXI-METIL-CELLULÓZ: Növényi rost mikrocellulóz tartalom 108 mg tablettánként.

JAVASLAT: vas és nyomelem hiányos állapotokban, átlag és cukorbetegeknek egyaránt. Súlyos hiánynál 2x2 tabletta reggel és este éhgyomorra, zöldséggel, gyümölccsel együtt.

Enyhébb esetekben 2x1 tabletta felnőtteknek, serdülőknek 2-3 hónapig kúraszerűen, de megelőzésként, hiányos táplálkozásnál folyamatosan is javasolt 1-2 tabletta naponta.

ZÖLDZAB TARTALMA miatt a rost- és zsírsavhiányos táplálkozásnál különösen fontos.

Kicsit sok így egyszerre a három tabletta ismertetése, de van ideje mindenkinek áttanulmányozni, és bármikor elővehetik az ismertetőt. A szakembereknek is sok újdonságot fog mondani.

SOK SIKERT ÉS JÓ EGÉSZSÉGET KÍVÁNOK MINDENKINEK!